Den smukke og ædle Miniaturehest

Opdræt af miniaturehesten har fundet sted i amerika, england, holland, belgien og frankrig gennem en lang årrække. I de seneste år er miniaturehesten også blevet meget populær i danmark. Flere og flere falder for den lille ædle hest.

Lacy N's Boogermann
*1982 efter Rowdy
33" = 84cm

Avlsmål

En miniaturehest skal være en lille "stor" hest. Den skal være ædel af type, elegant og atletisk. Den ønskes forholdsvis højtstillet og med passende muskulatur. Der ønskes en kort pels. Kun heste uden arvelige defekter kan registreres.


Miniaturehesten opdeles i 3 kategorier efter størrelse:

- Mini Miniaturehest               (stangmål optil 81 cm)
- Standard Miniaturehest      (stangmål mellem 81,1 og 86,5 cm)
- Oversize Miniaturehest       (stangmål mellem 86,6 og 90 cm)


Hopperne (kåres i A eller B):
- Helheds karakteren i klasse A skal være 8, 9 eller 10
- Helheds karakteren i klasse B skal være 6 eller 7
- Er helheds karakteren lavere end 6, opnår hoppen ikke kåring.

Hingste (her skelnes ikke imellem A og B):
- Kåres hvis de har minimum 7 i helheds karakter

Køb af miniaturehest

Overvejer du at anskaffe dig en miniaturehesten, skal du først gøre dig klart hvad du vil bruge den til. Mulighederne er mange. Miniaturehestene er velegnede til såvel ridning, kørsel, springning, show og som hygge og selskabshest. Du skal ligeledes gøre dig klart, at selvom en miniaturehesten er nøjsom kræve den stadigvæk både foder, dyrlæge, smed og pasning. Der skal ligeledes være mulighed for opstaldning i vinterperioden. Miniaturehesten er altså IKKE bare et stykke legetøj eller en miljørigtig græsslåmaskine, men en lille hest der kræver pasning og pleje akkurat som en stor hest.

For at kunne bruges som ridehest, skal miniaturehesten være mindst 4 år gammel. På grund af dens størrelse kan den kun rides af meget små børn.

Som kørehest er miniaturehesten særdeles velegnet. Nogle vælger at køre væddeløb på en af landets ponytravbaner, andre vælger at køre "pæn" kørsel med fine vogne og evt. med flere heste spændt for. For begge typer kørsel gælder det at hesten skal være godt kørt, rolig og trafiksikker. En miniaturehest er stærk og udholdende og kan sagtens trække en vogn med en voksen og et barn. For ikke at skade og belaste hesten forkert, anbefales det at rådføre sig med erfarne kørere før man går igang.

Ønsker man at bruge miniaturehesten som showhest til opvisninger med f.eks. horsemanship, agilityshows og kørsel, kræver det vedholdende træning af hesten og ikke mindst forståelse for hestens psyke.

Vær opmærksom på at udbudet af "miniatureheste" er stort. Desværre er det kun et fåtal der er kåret eller som kan kåres i Dansk Miniatureheste Forening. Kun godkendte og kårede Miniatureheste kan få stamtavle og chipmærkes eller brændemærkes, og dermed få mulighed for at blive godkendt til avl.

Hvis du overvejer at købe en miniaturehest, kan du henvende dig til Dansk Miniatureheste Forening og få oplyst hvilke avlere der findes i foreningen. Her på foreningens hjemmeside er det muligt at se en komplet liste over kårede hingste og hopper, samt deres bedømmelser. Bliver du tilbudt en miniaturehest, kan du checke oplysningerne om den pågældende hest her.

Om at avle
Ønsker du at avle med miniatureheste kan du kontakte foreningen og nogle af de erfarne avlere i DMHF.
De kan og vil rådgive nye avlere bedst muligt.

Er du interesseret og vil du gerne vide mere om miniaturehesten, så er du velkommen til at kontakte vores sekretariat.

Dansk Miniatureheste Forening
Stenmaglebjergvej 25

4230 Skælskør
Tlf.: 58189018
kontakt@dmhf.dk